KORUHUOLTO - Kuinka saada korut kestämään



 Työskentelen kultasepän liikkeessä ja aina välillä eteeni tulee tilanteita, joissa ollaan asiakkaan kanssa yhteen ääneen ihmetelty kuinka vanhat patinoituneet korut tulevat sepän hellästä huomasta täysin uuden veroisina ja ihan koskemattoman näköisinä.

Kuitenkaan se ei paljoa aina vaadi että voisi koruille tehdä ihmeitä - ja vieläpä ihan kotikonstein.

Siispä, ajattelinkin koota alle vinkkejä joilla pitää korut kauniina ja kuinka jopa pidentää korujen elinikää.







Timanttia, zirkoniaa, kultaa vai hopeaa, vaiko sittenkin jotain ihan muuta?




On tärkeää tietää mitä omistat tai mitä korua olet käsittelemässä, sillä kaikki puhdistusmetodit eivät todellakaan sovellu kaikille. Unohtakaa sitä paitsi se hammastahnakikka mitä google tarjoaa, tiedän paljon tehokkaampiakin tapoja joilla säästää aikaa ja vaivaa.

Hopealle hopeanpuhdistusaineet, kuten nesteet ja tahnat (ei se pepsodentti...) sekä puhdistusliinat ovat kätevin ja helpoin tapa saada hopeaesineet kiiltäviksi ja tummentumat veks pois.
Näitähän on monilla eri valmistajilla ja merkeillä, mutta tässä on omat suosikkini.
Hagertyn puhdistusaine on ihan paras. Pudotan korun vain purkkiin missä on sisällä kori, odottelen pari minsaa ja korin avulla nostan korun pois nesteestä. Sitten huuhtelen huolellisesti ja koru on kuin uusi.
Aterimille tällä valmistajalla on oma neste, mutta koska käytän hopealuisikoitani ehkä kerran vuoteen, olen kokenut sen turhaksi itselle. 


On myös tärkeää tietää mitä puhdistusmenetelmää millekin korulle tai esineelle käyttää, sillä väärä tapa voi jopa vaurioittaa ja haurastuttaa korun pintaa. 
Jalometalleista valmistetuissa koruissa on leimat, mitkä kertovat pitoisuudet sekä mitä materiaalia ne ovat. Joissakin koruissa saattaa olla jopa vuosileimat ja missä koru on valmistettu.
Esimerkiksi 925 on sterling hopeaa, kun taas 830 on matalampi pitoista hopeaa. Jälkimmäistä käytetään usein pöytähopeissa.
585 puolestaan kertoo korun olevan 14K kultaa, 750 18K ja niin edelleen.

Valkean kiiltävä koru ei aina ole hopeaa, vaan hopeanvärisessä korussa 585 viittaisi 14K valkokultaan.
Kullan värinen koru joka sisältää 925 leiman viittaisi kullattuun hopeaan. Joten siksi onkin tärkeää tutkia mahdolliset leimat huolellisesti. 

Timantit ja zirkoniat erottaa toisistaan hinta, sekä ominaisuudet joita ei aina paljain silmin pysty havaitsemaan. Joskus kuulee puhuttavan timanttisormuksesta, vaikka kyseessä olisi zirkoniat. Hopeasormuksiin kun harvoin timantteja istutellaan hopean pehmeyden vuoksi. Timantteja ei myöskään koskaan liimata...Tällaisenkin väitteen olen joskus kuullut joltain, että näin tehtäisiin.
 Ja tottahan se ei missään nimessä ole. 

Timanttien mukana yleensä saa aitoustodistuksen. Todistuksesta näkee karaatipainon, timanttien värin sekä laadun ja myös hionnan. 
Zirkonia on timantin jäljitelmä, mutta Zirkoni on aito jalokivi. Tässä myöskin moni menee sekaisin.







PARAS KEINO PUHDISTAA TIMANTIT, ZIRKONIAT JA JALOKIVET



Timanttikynä ehdottomasti on tähän kätevin ja parhain ratkaisu. Joskus olen käyttänyt ihan jotain extra soft-hammasharjaa sekä haaleaa vettä ja mietoa saippuaa. Tämä käytössäni oleva timanttikynä on kuitenkin paljon kätevämpi. Harjakset yltävät pienimpiin rakoihin ja päästä pyörittämällä saa kynästä pesutahnaa, joka kirkastaa kivet ja poistaa kaiken lian. 
Ihan lemppari ja tämä soveltuu myös päivittäiseen käyttöön. Alle minuutissa saan koruistani kuin uudet. 

Joillekin jalokiville on olemassa myös omat pesuaineensa, mutta tämän timanttikynän olen kokenut niin timanteille kuin zirkonioille hyväksi.







MITEN PUHDISTAA PRONSSI, HOPEA SEKÄ KULTA




PRONSSI

Laimennettu astianpesuaine sekä runsas vesi on ainakin itsellä riittäneet pronssin puhdistukseen. Kalevalalla on omia puhdistusliinoja, joita myös olen käyttänyt. Mikäli pronssi kuitenkin vihertää, on syytä jo pinnoittaa pronssinen koru uudelleen. Pronssin vihertäminen johtuu sen sisältämästä kuparista joka reagoi hapen kanssa ja näin hapettuu.
Huolellinen kuivaus pesun jälkeen auttaa pitämään pronssiset korut kiiltävinä ja kauniina.

Pronssisissa koruissa on lakkapinta päällä, mikä suojaa pohjametallia. Joten onkin syytä välttää ylimääräisiä voimakkaita kemikaaleja, jotta lakkapinta pysyy hyvänä. Vanhemmissa pronssikoruissa ei välttämättä ole lakkapintaa. Siksi Kalevalan pronssiset korut pysyvätkin kiiltävinä ja siisteinä, sillä niissä on päällä kyseinen suojaava lakkapinta.


HOPEA

Hopea on joo, melko herkkä tummumaan. Se ei ole siis likaa kuten jotkut luulevat, vaan ihan kemiallinen reaktio kun hopea reagoi ilmaan sen rikkivedyn vuoksi. Joissakin hopeakoruissa on myös huono pinnoite, mutta yleensä syynä on myös kosmetiikka. Eli hajuvedet, voiteet sun muut kemikaalit näyttelevät isoa roolia siinä kuinka hopeakorut lähtevät tummumaan. Ihon pH-arvolla on myös oma osuutensa hopean tummumiseen.
Mulla ei yksikään Kalevala koru ole vielä lähtenyt tummumaan, mutta osa jotain edullisia hopeakoruja on mennyt lyhyessä ajassa hyvinkin tummiksi.
Rodinoitu hopea on melko harmaan sävyistä, mutta rodinointi auttaa hopeaa pysymään kauniina pidempään ja estää tummumista.




KULTA

Mieto saippuavesi riittää yleensä. Kullalle on olemassa omia puhdistusliinoja ja puhdistusnesteitä, mutta toistaiseksi ihan saippuavesi on riittänyt, sillä kulta ei tummu samoin kuten hopea ja pysyy aina kauniina.
Valkokultaisia sormuksiani huollan vesipesuilla sekä timanttikynällä, mutta vuosittain käytän sepällä rodinoitavana. 




(Mikäli yhdessäkään korussa on käytetty liimaa, en voi vesipesua suositella, sillä vesi saattaa liottaa liimaa.)




KUINKA HUOLTAA KORUT JA SAADA NE KESTÄMÄÄN PITKÄÄN HYVÄNÄ



1. Puhdista säännöllisesti. 


2. Timanttikorut kannattaa huollattaa vuosittain. Seppä käy istutukset läpi sekä tarkistaa niiden pysyvyyden. Tarvittaessa koru voidaan rodinoida (jos esimerkiksi valkokultainen koru) sekä puhdistaa. Eri kultasepät ja liikkeet tarjoavat erilaisia palveluja ja näihin kannattaa tutustua. Haluan itse ainakin timanttikorujen pysyvän kauniina ja että timantit pysyy kyydissä, joten siksi juurikin vuosittain huollan koruni. Vaikka timantti onkin periaatteessa ikuinen, sen istutus ei.


3. Oikeanlainen säilytys. Älä pidä koruja epämääräisissä läjissä. Ketjut menevät solmuun tai jopa katkeavat. Korut myös naarmuuntuvat sekä hopea tummuu. Kannattaa ennemmin pitää jokainen koru omassa rasiassaan tai pussukassa siten, etteivät ne pääse hankaamaan toisiaan vasten. 


4. Ota nukkumaan mennessä korut pois. Kaikki kaulaketjut eivät kestä minkäänlaista taittumista, kuten silkkiketju on hyvin herkkä katkeamaan. Myöskin korvakorut saattavat vääntyä. Sormukset otan itse aina pois, koska onhan siinä ihon ja korun välissä melkoinen bakteeripesäke.


5. Korut pois myös saunaan mennessä sekä uidessa.
Korkea lämpötilan vaihtelu ei ole millekään korulle hyväksi. Esimerkiksi timantti, niin ikuinen kuin se onkin (laadusta riippuen) voi siis haljeta jos vaikkapa timanttisormus on sormessasi saunassa ja menet kierimään lumihankeen. Myöskin kloorivesi voi vaikuttaa hopean väriin sekä kultakorujen pintaan. 
Urheillessa korut saattavat olla tiellä ja altistua mekaaniselle rasitukselle, mikä saa kaulaketjun esimerkiksi kulumaan pahasti tai jopa katkeamaan.  


6. Viimeisenä päälle, ensimmäisenä pois. Tätä kannattaa noudattaa erityisesti helmikorujen kanssa, sillä helmi voi kuolla. Mutta tätä tapaa käytän kaikkien korujen kohdalla. Eli ensiksi laitan hiuslakat, hajuvedet voiteet jne. ja vasta tämän jälkeen puen korut ylleni. Illalla taas otan korut ensimmäisenä pois, sekä sen jälkeen vasta pesen meikit. Tällöin korut eivät rasitu eri kemikaaliannoksista ja pysyvät myös puhtaana kauemmin.









KUINKA VALIKOIN ITSELLENI OIKEANLAISEN KORUN



Kaikki timantti- sekä kultakorut eivät ihan oikeasti ole päivittäistä käyttöä varten. Todella ohuet ja ontot, hyvin kapeat sormusten rungot voivat napsahtaa poikki pitkän rasituksen toimesta. Ketjujen lenkit voivat kulua ja hei - onhan nämäkin käyttöesineitä. Moni luulee korujen olevan ikuisia, vaikka näin ei ole. Se itse timantti ehkä on, mutta mikään muu sen ympärillä ei. Maksoitpa sormuksestasi sitten mitä vain. Kuitenkin yleensä hinta ja laatu kulkee koruissa käsi kädessä. Arvokkaammat materiaalien kuten mitä metallia on korussa käytetty sekä timanttien laatu, hionta, väri ja koko määrittävät hyvin pitkälti korun arvon.

Eli on tärkeää huomioida millaiseen käyttöön koru tulee. Haluatko kenties juhlakäyttöön - no sitten voidaan valikoida käytännössä mitä vain.
Arkikäyttöön esimerkiksi sormusta valitessa kannattaa ottaa se tukevampi runkoisempi. Koska näin vältytään myös siltä, ettei sormus niin herkästi lähde myöskään vääntymään ja kulumaan poikki käytössä. Haluathan että vihkisormuksesi kestää.







Omani on hyvinkin siro, sekä kaksi vihkisormusta ovat myös hyvin ohutrunkoisia, mutta työni ja arkeni on sen verran kevyttä, ettei sormuksiin kohdistu iskuja tai rasitusta. Kauppakassin kannan toisessa kädessä tai sitten ettei sillä ole vaikutusta sormuksiin.
Toistaiseksi ovat pysyneet kunnossa ja kauniina ilman mitään ongelmia.

Olen teetättämässä itselleni tähän vielä yhtä timanttisormusta, mutta siitä myöhemmin lisää. Se onkin ollut mulle sellainen savotta että... :D




Timanteista ja jalometalleista voisin puhua pälpättää vaikka ja kuinka, mutta tämän kertainen postaus koruihin liittyen taitaa olla tässä. Mikäli aihe kiinnostaa, voisin tehdä näitä useammankin! :)









ANNIKA TÖRNBERG
(huomasin, että bannerissa lukee edelleen Kolkka...)




























Kommentit

Suositut tekstit